Tijdens de Ossenbraadfeesten in het weekeinde van 21 mei wordt er een actie voor de orgelrestauratie gehouden met op 21 mei een open huis in de kerk. Om hier de aandacht op te vestigen wordt er een groot bord aan de voorgevel van de kerk opgehangen.

Het ophangen van het bord dat de actie aankondigt, is dank zij de hoogwerker van schildersbedrijf René Heldens (bijna) een fluitje van een cent.

René Heldens en Ger Hopman gaan de ophangklus klaren

Met kritische blik wordt gekeken of de hoogte goed is en het bord ook mooi recht komt te hangen.

Een hoogwerker is reuze handig maar een ladder eronder voor een steuntje blijkt toch nodig. En ook het steuntje heeft weer een steuntje nodig.

Zie hier het resultaat: een fraai bord, niet te schreeuwerig maar toch opvallend; bovendien weersbestendig.

Tijdens de open dag konden wij een demonstratieorgeltje lenen van de stichting samenwerkende orgelvrienden Limburg. Hiermee konden we op eenvoudige wijze uitleggen hoe een orgel eigenlijk in elkaar zit en hoe het werkt.

De belangstelling was op de open dag zeer groot. Met grote interesse werd de uitleg over de werking van een pijporgel gevolgd. En natuurlijk konden we ook telkens laten zien en horen hoe het grote orgel klinkt.

Roel Speklé geeft aan geďnteresseerde bezoekers a.d.h.v. het demo-orgeltje uitleg hoe een mechanisch orgel funtioneert.

Deze foto is gemaakt door Harm Teunissen uit Gennep. Zie ook op zijn fotosite.

In de torenkamer boven het oksaal kon men de vele honderden pijpen beworden. Geert Pubben, organist herenkoor geeft uitleg. Pijpen van een tin-lood legering, zink en hout zien we hier: de langste bijna 5 meter en de kleinste maar een paar centimeter. Het zijn de pijpen van het zwelwerk en het pedaal waarvan de windladen naar Haarlem zijn gegaan.